Lucrarile la Magistrala 5 Drumul Taberei-Universitate sunt in grafic, iar Guvernul a asigurat fondurile necesare atat de la buget, cat si prin contractarea unor transe dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI), astfel incat platile sa nu fie intarziate, a asigurat luni ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Voinea: Am asigurat finantare pentru lucrarile de la Magistrala 5 de metrou

“Banii au fost prevazuti in buget. Tot proiectul in ansamblu costa aproximativ 1,1 miliarde euro din care 395 milioane ii imprumutam de la BEI si restul finantam noi din buget. Pana acum, din cei 395 am luat, in trei ani, 90 de milioane de euro. In anul 2010, pentru tot proiectul, din banii BEI si din banii nostri s-au cheltuit 12 milioane de lei. In 2011 s-au cheltuit vreo 100 de milioane de lei. In 2012 s-a intensificat acest proiect si s-au cheltuit aproximativ 340 de milioane de lei. In total pana acum s-au cheltuit cam 500 de milioane de lei, aproximativ 80% din ei de la BEI”, a declarat Voinea la postul public de televiziune.

Anul acesta pentru lucrarile la noua linie de metrou au fost prevazuti 135 de milioane de lei, jumatate de la bugetul de stat si jumatate de la BEI, a explicat ministrul, adaugand ca in urma rectificarii bugetare de la jumatatea anului bugetul va fi majorat.

“Acesti bani au fost pusi in buget numai in trimestrul I si II, deci au fost concentrati in primele doua trimestre, tocmai in ideea in care la rectificare vor fi alocate sume suplimentare”, a afirmat Voinea.

Ministrul a precizat ca, in prezent, Romania mai are de tras de la BEI circa 1,5 miliarde de euro pentru 15 proiecte, insa calendarul urmatoarelor transe trebuie atent calculat deoarece banii imprumutati sunt luati in calcul la stabilirea deficitului. Totodata, dobanda la care s-a imprumutat Romania de la institutia europeana este de circa 3%, nivel apreciat drept “foarte bun” de ministrul pentru Buget.

“Atunci cand noi tragem banii care ne sunt pusi la dispozitie de catre BEI, ei se duc in deficit deci fie ca-i platim noi din taxele si impozitele colectate, fie ca ii luam de la BEI din acel imprumut, tot deficit se cheama”, a adaugat Voinea.

Premierul Victor Ponta a declarat la randul sau ca in urma unor discutii avute cu constructorii s-a convins ca lucrarile nu au fost oprite.

“M-am convins exact de la reprezentantii companiei ca nu s-a oprit nicio lucrare acolo. Necesarul de finantare ca acest proiect sa continue va fi asigurat in primul avem in continuare 300 de milioane de euro din creditul de la BEI care urmeaza sa fie accesat intr-un calendar care sa se incadreze si in obligatiile noastre privind deficitul bugetar. De asemenea, e vorba de fonduri guvernamentale”, a declarat Ponta.

sursa

Articole asemănătoare si de interes pentru dvs

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatarii
HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.