Click aici pentru a descărca:

RADCON FORMULA #7 – Manual pentru proiectanti

RADCON FORMULA #7 – Documentarul pentru poduri, pasaje şi viaducte

Cateva referinte pentru poduri.


După mulţi ani de impermeabilizare pentru situaţii de mare risc în domeniul construcţiilor comerciale şi industriale, Radcon Formula #7 este acum solicitat şi pentru impermeabilizarea tablierelor de pod…… din motive bine întemeiate.

Autorităţile guvernamentale care implică investiţii masive pentru construirea acestor structuri doresc evident să-şi reducă costurile de întreţinere şi să-şi protejeze investiţia. De aceea doresc să folosească cele mai bune materiale pentru impermeabilizarea tablerelor de pod şi a viaductelor.

MEMBRANA:
Ca metodă generală de impermeabilizare, membrana – fie ea bituminoasă fie sintetică, fie produsă prin formare la faţa locului – reprezintă referinţe importante pentru mulţi proiectanţi.

Ceea ce afirmăm aici nu are ca scop denigrarea membranelor ci intenţia noastră este de a pune în evidenţă o problemă intrinsecă sistemului.

Membrana necesită protecţie în zonele supuse traficului intens dar din motive economice şi de viteză, normal după impermeabilizare peste ea va fi aplicată doar o suprafaţă compatibilă cu stratul final de asfalt. Aceasta creează multe probleme deoarece membrana se poate dezlipi şi pot cauza umflări şi surpări în suprafaţa asfaltică.

Membrana, chiar dacă a fost supusă la orice test de laborator, şi este acceptată de proiectanţi şi a obţinut certificate internaţionale, noi ştim că aceeaşi membrană folosită în situaţii diferite poate avea rezultate complet diferite.

PRIMUL SCENARIU:
Condiţiile umede de vreme pot cauza întârzieri în programul de lucru, costuri foarte mari şi presiuni asupra societăţilor aplicatoare de a monta membrana oricum în scopul terminării cât mai rapide a lucrării de turnare a asfaltului.

Membrana care a manifestat caracteristici excelente de aderenţă la beton şi asfalt în laborator poate să eşueze în aplicarea în şantier.

Defectul nu depinde de o problemă a produsului sau de aplicarea sa ci de faptul că a fost aplicată pe o suprafaţă de beton ce are umiditate interioară.

O membrană perfect impermeabilă nu este şi permeabilă la vapori şi astfel căldura solului atrage vaporii spre suprafaţă iar membrana este împinsă până la punctul de a se dezlipi de suport creind băşici sub stratul superior de asfalt.

AL DOILEA SCENARIU:
O a doua situaţie este când apa este captivă între asfalt şi membrană (un alt defect obişnuit al sistemului).

Asfaltul nu este complet impermeabil şi astfel apa poate pătrunde şi să ajungă la membrana de care este lipită. Membranele folosite pentru impermeabilizarea podurilor nu sunt deloc proiectate să suporte în mod permanent presiunea apei.

În zonele având climă umedă, pe podurile plane (sau cu pante uşoare) unde există problema presiunii apei datorită derulării traficului, membrana ajunge să fie complet umedă cauzând dezlipirea asfaltului.

Când o instituţie publică foarte importantă are o asemenea problemă, ştirea proastă poate deveni ştire de primă pagină în presă.

Autoritatea ce reprezintă interesele publice va trebui să înfrunte criticile grele care includ confruntarea cu experţi şi evident scandaluri ce pot ajunge la tribunal.

Oricum, dacă intenţia este de a obţine o înlocuire a membranei, se greşeşte de mai multe ori.

De fapt în multe cazuri este intenţionat achiziţionat un produs ce este considerat atunci ca cel mai potrivit pentru obiectivul propus deoarece în efortul de îndeplinire mai bună a programului de pe şantier şi de a reduce costurile, autoritatea publică a subevaluat costul reparaţiilor viitoare (îndepărtarea asfaltului, îndepărtarea membranei, o nouă impermeabilizare şi o nouă asfaltare) ceea ce duce la costuri enorm de mari faţă de lucrarea iniţială.

RADCON FORMULA #7
Radcon Formula #7 este o soluţie de silicat modificat biochimic ce garantează o impermeabilizare de lungă durată şi foarte benefică asupra betonului şi asupra tuturor produselor pe bază de ciment. Aceasta pătrunde betonul şi reacţionează cu calciul liber şi cu apa formând un gel de hidraţi de silicat de calciu insolubil în apă şi care blochează infiltrarea de apă şi contaminanţi în pori, în microfisuri şi în crăpăturile betonului. Radcon Formula #7 va etanşa fisurile existente în momentul tratamentului, fisuri deschise de pînă la 2 mm. Odată în structura betonului, datorită proprietăţilor sale de autoregenerare, el se va reactiva atunci atunci când va ajunge în contact cu apa, ducând la blocarea chiar a microfisurilor ce pot apare ulterior.

TEST ŞI COMPORTAMENT ÎN ŞANTIER
Capacitatea dovedită în practică după peste 30 de ani de experienţă au verificat că Radcon Formula #7 reprezintă o tehnologie de impermeabilizare pentru toată durata de viaţă a betonului.

Testare pentru poduri – 1981-1984
Acum 20 de ani a fost efectuat un test de folosire a Radcon Formula #7 ca tratament pentru poduri şi viaducte de către Federal Highway Administration cu sediul în Washingthon D.C.

Iniţial au fost 110 candidaţi cu oferte de materiale; după numeroase eliminări, numărul a fost apoi redus la 6 concurenţi. După finalizarea primului test au fost alese doar trei produse (printre care şi Radcon Formula #7) potrivite datorită rezistenţei la agenţii atmosferici ca şi pentru aderenţa la bitum.

Este bine de amintit că Radcon Formula #7 a demonstrat că este cel mai bun dintre toate în numeroase teste referitoare la tratamentul suprafeţelor acoperite de zăpadă, supuse la cicluri de îngheţ-dezgheţ şi la infiltrarea clorurilor.

Alt test a fost efectuat pentru verificarea aderenţei la asfalt. După 12 luni de expunere la încercări proba a demonstrat că Radcon Formula #7 nu a pierdut deloc aderenţa cu asfaltul.

REACŢIA BIOCHIMICĂ
Radcon Formula #7 formează o barieră continuă hidroizolantă în interiorul structurii de beton până la o adâncime maximă de 2 cm, ce va bloca intrarea apei prin pori, capilare şi fisuri prezente şi viitoare.

Radcon Formula #7 crează un gel de hidrat de silicat de calciu care se umflă de fiecare dată când vine în contact cu o nouă umiditate re-etanşând şi împiedicând apa şi produsele contaminante din ea să ajungă la fierul beton din armătură (a se vedea testul guvernului federal din Australia).

RE-ETANŞAREA FISURILOR SUPUSE LA STRES TERMIC
Chiar dacă Radcon Formula #7 nu poate etanşa fisurile din defectele structurale sau rosturile structurale în mişcare, capacitatea sa de a rezista şi la mişcări de 0,3 mm fără a lăsa apa să treacă vor impresiona orice profesionist din domeniu.

DURITATEA
Un alt avantaj important al Radcon Formula #7 îl reprezintă creşterea durităţii betonului chiar în prezenţa unei uzuri maxime a suprafeţei. În 1989, laboratorul Warnock Hersey din Canada a demonstrat că Radcon Formula #7 măreşte duritatea betonului de la 6 la 8 pe scala Moh.

Prin urmare, în timp ce Radcon Formula #7 impermeabilizează betonul el şi consolidează zona penetrată (grosime medie de penetrare 1,5 cm) producând o suprafaţă dură ca şi granitul şi permiţând folosirea asfaltului ca finisaj al suprafeţei.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatarii
HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.