Negocierile dintre Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţionala pentru Energie din China cu privire la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt în derulare, iar rezultatul va fi anunţat la momentul finalizării acestora, a menţionat, vineri, într-un comunicat de presă, Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, ca reacţie la declaraţia senatorului social-democrat Nicolae Moga, care menţiona că un contract între România şi China pe acest proiect va fi parafat în luna mai.

‘În acest moment, pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă se desfăşoară un amplu proces de analiză şi negociere, în baza Memorandumului de înţelegere între Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţionala pentru Energie din China, semnat în noiembrie 2013, în urma căruia partea chineză va lua o decizie asupra implicării în realizarea proiectului. Vom anunţa rezultatele şi condiţiile unui potenţial contract la momentul finalizării acestui proces. Declaraţia senatorului Nicolae Moga reprezintă o poziţie personală’, se arată în punctul de vedere al Departamentului pentru Energie.

Vineri, vicepreşedintele Senatului României, social-democratul Nicolae Moga, a declarat la Constanţa că negocierile purtate în prezent de autorităţile române şi chineze privind finalizarea lucrărilor de construire a unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear-Electrică (CNE) Cernavodă (sud-est) vor fi finalizate prin încheierea, în luna mai, a unui contract în acest sens, partea chineză investind peste 5 miliarde de euro.

Senatorul PSD a declarat, pentru AGERPRES, că ‘treaba este hotărâtă, se lucrează la contract’.

‘Chinezii vor avea în acest proiect 51% din acţiuni şi noi românii, 49%. Ei vin cu investiţii, cu echipamente, contribuţia părţii chineze va fi în jur de 5,4 miliarde de euro, negociază cei de la Ministerul Energiei. (…) Este foarte important că nu vor veni să lucreze chinezii, vor lucra tot românii, se vor dezvolta între 50.000 şi 80.000 de locuri de muncă, pe o perioadă care se va stipula în contract, probabil 3 – 5 ani. (…) Ei au început de mult negocierile, de când a fost premierul Chinei în România. Au lăsat specialiştii lor aici care negociază cu specialiştii noştri şi, la sfârşitul lunii mai, se va finaliza contractul, care va fi dat publicităţii’, a spus Nicolae Moga.

Potrivit acestuia, lucrările la reactoarele 3 şi 4 sunt realizate în proporţie de circa 18%, ele fiind sistate imediat după 1990.Vicepreşedintele Senatului a menţionat că, prin unităţile 1 şi 2, centrala de la Cernavodă, care funcţionează pe baza sistemului canadian tip Candu, este ‘printre primele zece din lume ca fiabilitate, profit şi ca siguranţă’. Senatorul PSD a afirmat că, prin punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, sistemul naţional energetic va avea un plus de 1.500 megawaţi, ceea ce înseamnă independenţă energetică. Mai multe, pe www.agerpres.ro, 20 Ianuarie 2014

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.