Localitatea: sat NEGOIEŞTI, com. ŞTEFAN CEL MARE
Adresa: Şoseaua Oneşti-Adjud km. 24
Telefon: 0234/339000
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): BC-II-m-A-00863

Scurtă descriere

Podul a fost construit din porunca lui Stefan cel Mare, peste pârâul Gârbovana, despre care traditia zice ca “a costat un kertic domnesc de 2000 oca sare”, asa cum arata S.P. Radian. Doctorul C.I. Istrate cercetând podul în anul 1904 în studiul “Biserica si podul de la Borzesti” arata ca: “podul este construit din piatra cu mortar de var gros, bolta de asemeanea construita cu bolovani rotunzi iar capetele boltii care se vad sunt lucrate gros tot din bolovani rotunzi”. De-a lungul timpului podul a suferit transformari si adaugiri. O refacere a avut loc în timpul lui Mihail Sturdza (aprilie 1834 – iunie 1849). Tot atunci “s-a ridicat un mic monument spre pomenirea cladirii podului, dar el a fost distrus cu ocaziunea constructiei liniei caii ferate. Bine ca cel putin a scapat podul!”, remarca cu tristete doctorul C.I. Istrate. O alta refacere are loc în anul 1873 când s-a construit soseaua Adjud-Onesti si soseaua a fost asezata în dreptul primei cornise la 5,30 m deasupra radierului, având ca parapet înaltimea dintre cele doua cornise de 1,20 m dar cu timpul soseaua s-a înaltat si a ajuns si la cornisa a doua la 6,50 m deasupra radierului”. Cea mai importanta refacere are loc asa cum ne-o descrie C.I. Istrate în anul 1902-1903. Reparatii recente au fost facute cu prilejul comemorarii lui Stefan cel Mare în anul 2004.

Astazi Podul de piatra al lui Stefan cel Mare, arata astfel: are o lungime de 14 m, latimea 8 m, înaltimea 11 m iar deschiderea boltii de 5,80 m.

Descrierea traseului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

Din Onesti spre Adjud, km. 24, partea stânga, dupa traversarea caii ferate.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor
Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.