Consilierii municipali au votat cu majoritate de voturi miercuri proiectul privind construirea Pasajului Rutier de la Piaţa Presei Libere. Astfel, zona de la Piaţa Presei Libere va arăta complet schimbată faţă de cum o ştim astăzi, potrivit proiectului de hotărâre. Primăria Capitalei vrea să investească 18 milioane de lei pentru un proiect care va fluidiza traficul rutier din zona Pieţei Presei Libere. Poriectul a fost aprobat în urmă cu patru ani, în legislatura trecută, dar din lipsă de fonduri a fost amânat.

Numai că faţă de varianta iniţială, proiectul supus la vot cuprinde numai  pasajul rutier din Pieţei Presei, pasajul pietonal prezăzut în proiectul suspus dezbaterii publice fiind scos.

Pasajul rutier subteran se va realiza pe sensul dinspre DN1 spre Şoseaua Kiseleff.  Astfel, şoferii vor putea intra în pasaj din Şos. Bucureşti-Ploieşti, dinspre Fantana Mioriţa şi vor ieşi pe Şoseaua Kiseleff, în zona ştrandului Tineretului, şi pe bd. Mărăşti, după City Gate Towers. La sugestia arhietcţilor pasajul pentru pietoni nu va mai  fi construit în Piaţa Presei Libere, dar edilii au declarat că vor îmbunăţăţi şi reface actualul pasaj pentru pietoni.

Consilierii au votat şi alte amendamente la proiect, şi anume parcările subterane prevăzute în zona Pieţei Presei Libere nu vor mai fi construite, iar clădirea destinată pentru un nou sediu al Ministerului de Externe proiectată  la capătul linei tramvaiului 41 nu va mai fi nici ea construită din lispă de fonduri.

În expunerea de motive a proiectului se arată că în zona  Pieţei Presei Libere trebuie construit un pasaj rutier din cauză că aici se întâlnesc fluxuri importante de vehicule şi pietoni, precum şi linii de transport public foarte aglomerate.

Tot în expunerea de motive se arată că prin realizarea acestui proiect se asigura îmbunătăţirea infrastructurii, reabilitarea şi mărirea capacităţilor reţelelor publice edilitare şi  creşterea performanţei transportului public.

Până acum, Primăria Capitalei a făcut deja licitaţie pentru construirea Pasajului rutier de la Casa Presei şi a atribuit proiectul consorţiului SC Apolodor Demolari, Eurovia Construct International, TEHCON & Edilitare şi Infrastructura şi SC Consitrans SRL.

Proiectul a trecut după lungi dezbateri li după ce primarul general s-a contrat cu consilierii muncipali mai mult  două ore. A fost nevoie de câteva pauze şi de explicaţii din partea unui reprezentant al Comisiei de Urbanism pentru ca toată lumea să înţeleagă ce se întâmplă cu acel pasaj.

„Au trecut patru ani de zile  de la aprobarea PUZ-ului şi de la aprobarea proiectului pentru că niciodată nu s-a finanţat acest pasaj. Anul acesta ca să putem să facem acest pasaj erau o serie de cerinţe: Ministerul De Externe voia un sediu pe colţ, înspre Kiseleff, Metroul trebuia să spună pe unde să treacă linia înspre Otopeni, în sfârţit a precizat pe unde va trece, şi din cauza asta era nevoie de un alt PUZ”, a spus Oprescu.

Oprescu a spus că proiectul este redus în prezent nujmai la pasajul rutier, iar dacă peste ani Ministerul de Externe va avea bani de clădirie nouă, atunci aceasta va fi reintrodusă. Din proiect a fost scoasă şi o parcare subterană. Primarul general a spus că în locul acesteia vor fi create peste 800 de locuri de parcare la suprafaţă, cu plată, pe terenurile care aparţin primăriei.

„Pasajul pietonal existent va fi reparat si completat cu un pasaj pietonal simplu între trotuarul care mărgineşte Kiseleff-ul şi până la casa Presei Libere tocmai pentru a nu mai traversa pietoni pe deasupra. Din acest moment lucrările pot începe de ieri. Mâine dau autorizaţie de construcţie care a fost aprobată în urmă cu patru ani de zile”, spune Oprescu, care a precizat că întregul pasaj va fi construit în şase luni de zile.

În timp ce primarul general spune că preţul pentru întreg proiectul va rămâne la fel ca acum patru ani – adică 18 milioane de lei, arhitecţii spun că pentru întreaga zonă se vor cheltui 33.000.000 de euro pentru un proiect inutil şi brutal

Ce spun arhitecţii despre proiect: pasajul este inutil

Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Bucureşti – consideră că Pasajul rutier de la Casa Presei este inutil funcţional. Într-un memoriu trimis la primărie arhitecţii arată că în zona Pieţei Presei Libere nu există blocaje majore ale circulaţiei.„Admiţând că ele există sau vor exista, extinderea pasajului spre Şoseaua Kiseleff nu va face altceva decât să le deplaseze către sud, spre Piaţa Victoriei”, arată arhiecţii.

„Soluţia eliminării blocajelor nu poate fi cea a construirii de pasaje direcţionate către centru, ci cu totul alta: la nivel local prin optimizarea ciclului de semaforizare şi la nivel de ansamblu prin disiparea fluxului de trafic venind din exterior prin distribuirea pe inele”, vin arhitecţii cu soluţiile.

Arhitecţii spun că noul pasaj nu numai că agresează mediul prin tăierile de copaci ce se vor face, dar agresează şi patrimoniul istoric.

„Soseaua Kiseleff, ca şi bulevardele Aviatorilor şi Preza, compun, împreună cu zona de parcuri pe care o traverseazp, un ansamblu monumental de mare valoare al Bucureştiului. Este un tip de compoziţie urbană practicat mai cu seamă la sfârşitul secolului XIX-lea în mari oraşe ale Europei, dar şi în America de Nord”, spun arhitecţii.

Sursa: www.gandul.info– 28.08.2013

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.